Üniversiteli Öğrenciler Ecdadın İzinde

Üniversiteli Öğrenciler Ecdadın İzinde

2016 Kosova Yılı münasebetiyle Balkanlar’dan gelen Osmanlı esintisi Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ’de) esti. Bir Osmanlı kenti olan Prizren’de bulunan Ukshin Hoti Üniversitesi (UHÜ) ile HKÜ öğrencileri, derslerini kapsamlı bir projeye dönüştürdüler.

Muhteşem Gece: “Ecdadın İzinde”

Türkiye-Kosova Öğrenci Dostluk ve Dayanışma Grubu (TKÖDDG) kuran öğrenciler, gönül coğrafyasında mesafelerin olmadığını, iki ülke arasında gönül köprüsü kurmanın ne kadar basit ve anlamlı olduğunu gösterdiler. “Topluma Hizmet Uygulamaları ve Yaşam Boyu Öğrenme” derslerinin finali HKÜ’de şölen tadında bir geceyle taçlandırıldı. HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk’ün yönetiminde, HKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eşici ve UHÜ Öğr. Gör. Serdan Kervan’ın yürüttüğü proje büyük bir ilgi ve beğeniyle gerçekleşti.

Üç aylık proje sürecinde yoğun tempoda çalışan öğrenciler; liderlik, takım çalışması, öz disiplin, problem çözme, farklılıkları yönetme, besleyici ilişkiler kurabilme, iletişim, kaynakları yönetme, çatışma çözme, empati, yardımlaşma, zaman yönetimi başta olmak üzere birçok yaşam becerisini kolayca kazandıklarını belirttiler.

Açılış Konuşmaları Büyük Alkış Aldı

Açılış konuşmasında katılımcılara seslenen konuşmacılar salonun büyük beğenisini kazandı. İlk konuşmayı yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz gençlere güvenini vurgulayarak: “Gönül köprüsünün insanlığın kurtuluşu olacak en büyük imaret olduğunu” ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Hasan Eşici ise: “Tarih akarken biz durduk yüz yıldır, artık tarih duracak biz akacağız” diyerek Türkiye’de gençliğinin insanlık için yeniden motivasyonuna kavuşmasının, eğitimin her kademesindeki en temel amaç olduğunu vurguladı.

Öğr. Gör. Serdan Kervan ise: “Biliriz ki tarih gibi, su gibi insan da akar, akarken de yeni diyarlara yeni ufuklara varır. Bizler küçük bir proje yapalım ama sonunda büyük ideallere ulaşalım diye yola çıktık. Anadolu ile Balkanlar arasında, gençlerimizin çabalarıyla yeni çalışmalar üreterek güzel bir geleceğe yöneldik. İlk durak bu çalışma olsun, ama büyük ideallerin de bu nevi çalışmalarla oluşacağını unutmayalım. Yeni nesillere tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi, her türlü acılara ve çilelere rağmen öğretmeye devam edelim” diyerek projenin ana temasını dinleyicilere anlattı.

HKÜ Öğrencileri Proje için Yoğun Çaba Sarf Etti

Üniversite içerisinde kermes, kahve ikramları, takı tasarımı ve satış standı, ödüllü kompozisyon yarışması, ahşap boyama, kartpostal gönderme ve kültürel ögelerin tanıtımı için filmler hazırlayan öğrenciler, “Ecdadın İzinde” ismiyle hazırlanan final gecesinde; halk şiir dinletisi, oratoryo, zeybek gösterisi ve konser gerçekleştirdi. Geceye Kosova UHÜ’den, Öğr. Gör. Serdan Kervan ve öğrencileri de katıldı. Kosova’dan gelen öğrenciler ile birlikte Türkiye’deki öğrencilerin kaynaşması için Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine gezi düzenlendi. Bir hafta her iki üniversitede öğrenim gören öğrenciler akranlarıyla yoğun bir program yaşayarak, dostluk ve dayanışma konusunda diğer üniversite öğrencilerine model oldular.

 

PDR Öğrencisinden Duygulandıran Yorum

Gecede çeşitli Prizren Türküleri söylenirken, Şehit Murat Hüdavendigar’ın Kosova Savaşının sabahında Allah’a yakararak ettiği duanın, ilahi formatında okunması geceye damgasını vurdu. Dakikalarca ayakta alkışlanan ve herkesin beğenisini kazanan eser; HKÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) 4. Sınıf Öğrencisi Havva Yağmur Kaçmaz’ın bestesi ve muhteşem yorumuyla salondakilere inanılmaz bir duygu seli yaşattı. Ayrıca HKÜ Öğrencilerinin yoğun emek ve çabalarla hazırlandığı oratoryo ve “Zeybek” oyunu katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Her iki ülke arasında dostluk ve kardeşlik bağlarını geliştirmek temasıyla yapılan proje ve programda, öğrenciler her iki ülkenin kültürel değerlerini örf ve adetlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurken, proje kapsamında çeşitli çalışmaların artarak devam edeceği belirtildi.

hasan kalyoncu universitesi logosu