HKÜ’nün İnsansız Hava Aracı Finalde

HKÜ’nün İnsansız Hava Aracı Finalde

İnsansız Hava Aracı
Her yıl Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen “Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışması”, bu yıl Ankara’da bulunan TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) yerleşkesinde düzenlendi.
206 TAKIM YARIŞTI
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri Bora Şahin, Yusuf Hamdemirci, Muhammet Yılmaz isimli öğrenciler tarafından geliştirilen “KALİHA” isimli otonom drone, 206 takım arasından finale kalarak yarışmaya hak kazandı. Takımların geliştirdiği İHA’lar TÜBİTAK yetkilileri tarafından belirlenen görevleri en az sürede ve en doğru şekilde yapmak için yarıştı. HKÜ öğrencileri de Kaliha ismini verdikleri aracın donanım ve yazılımını geliştirerek otonom olarak hareket etmesini ve görevini tamamlayarak dönmesini sağladı. Görevlerin tamamlanması esnasında İHA’ların  kontrolü tamamen otonom ve insandan bağımsız şekilde yapıldı. Yarışmaya katılan araçların otonom uçuş ve görüntü-işleme kabiliyetleri ile yük bırakma yetenekleri test edildi. Katılımcılara takım çalışması, iş bölümü,  süreç planlama, görüntü işleme teknikleri gibi konularda vizyon ve bilgi katan yarışma, teknoloji ve üretim çağına ayak uydurabilen genç yetenekleri bir araya getirdi.
OTONOM DRONE NEDİR?
İnsansız hava aracı (İHA) olarak bilinen drone uzaktan kumanda edilebilen bir tür uçaktır. Otonom drone ise kendi kendine havalanıp belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen ve kendiliğinden iniş yapabilen hava aracıdır.

hasan kalyoncu universitesi logosu