HKÜ'de Akut ve Kronik Böbrek Hastalıkları Ele Alındı

HKÜ'de Akut ve Kronik Böbrek Hastalıkları Ele Alındı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde (KKM), 16 Aralık 2014 tarihinde “İç Hastalıkları Semineri-1” konulu program yapıldı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde (KKM), HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü tarafından organize edilen Seminere; HKÜ Mütevelli Heyeti Danışmanı Sayın Songül Kalyoncu, HKÜ Rektörü Sayın Prof.Dr. Tamer Yılmaz, HKÜ Rektör Yardımcısı Sayın Prof.Dr. Yaşar Özbay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünün düzenlemiş olduğu İç Hastalıkları Seminerine (Hemşirelik Bölümü 2. sınıf iç hastalıkları hemşireliği dersi kapsamında), İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Doç.Dr. Funda Müşerref Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Tamer Yılmaz; “Çok değerli bilim insanlarının Üniversitemize gelip sunumlar yapmasını ve bildiriler sunmasını çok önemsiyoruz. Bugün bunlara bir yenisini daha ekliyoruz. Değerli insanları burada ağırlamaktan büyük bir onur ve zevk duyuyoruz” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Sayın Doç.Dr. Funda Müşerref Türkmen; “Böbreğin başlıca görevi idrar oluşturarak üremik toksinleri atmaktır. Böbrek hastalıklarında böbrekler başlıca bu iki görevi yapamaz. Akut böbrek hasarı (ABH) saatler, günler içinde oluşan, böbreğin nitrojenli artıkları atması ve sıvı, elektrolit homeostazisini sürdürmede yetersizliğe neden olan glomerüler filtrasyon hızı azalması ile karakterize olan bir sendromdur. Akut böbrek hasarında beslenme tedavinin en önemli unsurlarındandır. Beslenme desteği sağlanması ABH tanılı hasarlarda böbrek fonksiyonlarının geri kazanılması, yatış süresi ve mortalite üzerinde olumlu etkisi çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Birçok hastada ABH ile birlikte cerrahiye maruz kalma, doğum, sepsis, yanık, travma gibi hiparkatabolik şartlar mevcuttur” dedi.

Günün anısına Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Sayın Doç.Dr. Tülay Ortabağ, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Doç.Dr. Funda Müşerref Türkmen’e Teşekkür Belgesi ve hediye takdim etti.

Seminer, öğrenciler ile birlikte hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. 

hasan kalyoncu universitesi logosu