HKÜ Mühendisleri İnsansız Hava Araçları Üretti

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) TÜBİTAK destekli, TÜBİTAK insansız hava araçları (İHA) yarışları için mühendislik fakültesi öğretim elamanları ve mühendislik fakültesi öğrencileriyle birlikte tasarladıkları, insansız hava araçlarının ilk uçuş denemelerinde büyük bir başarı elde etti.

TÜBİTAK İHA yarışları için büyük bir emek ve özveri ile çalışarak tasarladıkları İHA’larının ilk uçuş denemesinde başarı elde eden HKÜ Mühendisleri, yarışlara kadar İHA’larını tam olarak hazır hale getirip, yarışmayı kazanmak istediklerini ifade ettiler. Daha öncede HKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ ile ekibinin, yoğun çalışmalarının sonucu hazırlayarak başvurusunu yaptıkları; “İnsansız Hava Araçları için Otomatik Uçuş Kontrol Sistemleri Geliştirilmesine Yönelik Araştırmalar”da ikinci aşamaya geçmeyi başaran HKÜ bu defa da İHA yarışlarına hazırlanıyor.

Projenin akademik çalışmaları; HKÜ Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlileri Ali Emre Öztürk ve Ali Acıoğlu tarafından yürütülüyor. Öztürk ve Acıoğlu mühendislik öğrencileriyle beraber tasarlayarak uçurdukları, İHA’larının zorlu şartlarda yüksek irtifa kazanarak uçabilecek şekilde tasarladıklarını ifade ettiler.

HKÜ, yapılacak olan yarışmada sabit kanatlı ve döner kanatlı olmak üzere iki farklı İHA kategorisinde yarışmaya katılacak. Ayrıca Öztürk; HKÜ’de birçok teknolojik çalışmaların yapıldığını, kendi öğrencileriyle beraber ürettikleri İHA’larının da teknolojik çalışmalara katkı sağladığını ve öğrencilerin gelişimi için son derece önemli bir proje olduğunu ifade etti. Acıoğlu ise; 4 aydır çalışmalarını sürdürdükleri İHA’larının henüz istedikleri kadar yüksek menzile ulaşmadığını, kısa bir süre içerisinde çalışmalarını tamamlayarak istedikleri mevzilere getireceklerini ve projenin diğer etaplarında İHA’larını çok daha geliştirerek, dünya çapında sıralamalara girecek kadar başarılı hale getirmek istediklerini söyledi.