Biyolojik Ritim ve Beslenme Konferansıyla Sağlık için Önemli Konular İncelendi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme ve Diyetetik Bölümünün düzenlediği  “Biyolojik Ritim ve Beslenme” konulu konferans HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde ele alındı.

Konferans; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. “Biyolojik Ritim ve Beslenme” konferansı katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılanırken, konferansta gerçekleştirilen sunumlar büyük bir beğeni ile takip edildi. Konferansta; HKÜ SBYO Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Türk Diyetisyenler Derneği (TDD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur ve HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zerrin Pelin açılış konuşmalarını yaptı.

Konferansta ilk konuşma yapan Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Biyolojik Ritim ve Beslenme ile ilgili şunları belirtti: “Son yıllarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin; sağlıklı ve uzun süre verimli yaşamanın sırrının vücudumuzun biyolojik ritmine göre yaşamamızda saklı olduğu ileri sürülmektedir. Biyolojik ritim sayesinde birçok enzim ve hormonların salgılanması ve etkinliği belirlenmektedir. Biyolojik ritim ne zaman yemek yememiz, kaç öğün beslenmemiz gerektiğini, ne kadar süre uyumamız gerektiğini, Enzim ve hormonlarımızın ekspresyonu ve aktivasyonunu da belirlemektedir. Yanlış/yetersiz ve dengesiz beslenme ile biyolojik ritim bozulmaktadır. Yapılan çalışmalar yağdan zengin beslenmenin biyolojik ritmi bozduğunu göstermektedir. Bu gün panelimizde biyolojik ritmin hem beslenme boyutunu hem de nörobiyolojik, psikolojik ve kronik hastalıklar yönünü değerlendirerek bu konulara katkı sağlamayı amaçlamaktayız” dedi.

Biyolojik Ritim ve Beslenme Konferansında konuşma yapan Prof. Dr. Zerrin Pelin: “Son yıllarda çok gündemde olan bir konuyu ele alıyoruz. Uzun yıllardır uyku üzerine spesifik çalışıyorum. Hiçbir olay birbirinden bağımsız değildir. Yani siz sadece beslenmeyi dengede tutup, hiper tansiyona dikkat etmezseniz sorun yaşarsınız. Bizim dışardan çok az manipüle edebildiğimiz birtakım ritimlerden bulunmakta. Bazı ritimler üzerine manipülasyonlar yapabiliyoruz. Bazıları üzerine ise mümkün değil. Ritimlere saygı duyarak işlerimizi yaparsak başarı yolları bizim için daha açık olacaktır. İyi bir beslenme düzgün bir diyet organizasyonu insan vücudunu tanıyarak belirlenmelidir” dedi.

Biyolojik Ritim ve Beslenme Konferansı iki oturum şeklinde gerçekleşti. İlk oturumda: Prof. Dr. Zerrin Pelin; “Biyoritmin Nörobiyolojisi: Nörobiyolojik Mekanizmalar ve Biyoritmin tanımlanması” konulu sunumunu yaparken, Doç. Dr. Yavuz Selvi; “Biyoritmin Psikolojisi: Psikolojik Mekanizmalar ve Biyoritmin Psikolojik Açıdan Tanımlanıp Etkilerinin İncelenmesi” konulu sunumunu yaptı.

İkinci oturumda ise: Doç. Dr. Reyhan Nergiz Ünal; “Beslenme, Metabolizma ve Biyoritim: Besin Öğesi Metabolizması, Moleküler/Biyokimyasal İlişki; Beslenme/Diyet/Besin Öğeleri İlişkisi” konulu sunumunu anlatırken, Öğr. Gör. H. Utku Çelik; “Biyoritim ve Kronik Hastalıklar: Beslenme İlişkisi” isimli sunumunu yaptı.